Total månförmörkelse i natt

Månförmörkelse, fullmåneI natt var det som många säkert hört en total månförmörkelse och en så kallad superfullmåne. Det är alltid fullmåne när det sker en månförmörkelse, men denna gång låg dessutom månen ovanligt nära jorden, en så kallad superfullmåne. Månförmörkelsen kunde observeras från hela Sverige, och självklart tog jag chansen att få fotografera detta fenomen.

Jag gick och la mig tidigt på kvällen för att orka kliva upp mitt i natten. Väskan var packad, vinterbyxorna framtagna och termosen fyllt med varm choklad. Klockan ringde vid 01.30, ville ju även ha en bild på själva fullmånen när den var som störst vi två tiden. Lite trött men förväntansfull kom jag ut och insåg ganska snart att vädret inte riktigt var på min sida. Det var ganska molnigt redan och det såg inte ut att bli bättre tyvärr.

Mina farhågor stämde och molntäcket bara växte. Några bilder på fullmånen fick jag, men ju närmare vi kom att jordens skugga skulle börja täcka månen desto tätare blev molnen. Eftersom det behövs en slutartid på några sekunder var molnens snabba rörelse ett stort problem och ser ut som en suddig rörelse på fotografierna. Det blev ändå några bilder när månen är delvis täckt, men tyvärr blev molntäcket så tjockt att jag inte ens såg månen under den totala månförmörkelsen. Den sista bilden jag tog av månförmörkelsen blev ganska suddig, jag hann inte riktigt med då molntäcket bara tunnades ut en kort stund innan månen försvann in bakom molntäcket igen. Jag väntade tålmodigt ända fram till straxt före sex nu på morgonen, men utan ens en glimt av den igen.

Nästa gång en sådan här total månförmörkelse och supermåne går att skåda igen är år 2033. Vi får väl hoppas att det är mindre molnigt då!

  • Boka tid för körkortsfoto

    Körkortsfoto ID-foto Behöver du en tid för nytt körkortsfoto eller foto till ID-kort? Vi gör även bilder till pass och visum. Hör av dig så bokar vi en tid!

    Vi nås lättast på telefon mellan 10-17 Susanne: 0730887799 Priser körkortsfoto hittar du här.

  • Hitta Hit

    Utanför Studions entré finns förhyrda parkeringar, p -plats nr 9 är vår. Klicka så öppnas kartan större.